x

Altının gerçek olduğu nasıl anlaşılır?

31 Ağustos 2023

Günümüzde bazı kötü niyetli kişiler altın olmayan takıları altın gibi göstermek için çeşitli hilelere başvururlar. Altın suyuna batırılmış sahte takıları gerçek altın fiyatlarıyla piyasaya sunan kişilere rastlamak mümkündür. Bu nedenle altın alırken sertifikalı ürünler almaya özen gösterilmeli, güvenilir ve bilinen kuyumculardan altın alışverişi yapılmalıdır.

Hediye edilen veya satın alınan altın takıların gerçek olup olmadığını bilmek önemlidir. Çünkü gerçek altından yapılmayan takıları altınmış gibi göstererek altın fiyatları üzerinden satmak suçtur. Suç unsuru olmasının yanı sıra altın takı aldığını düşünen kişilerin sahte altınla karşılaşması büyük hayal kırıklığı yaratır. Altın alırken gerçekliğinden emin olmak için çeşitli yöntemler kullanılarak gerçeğini sahtesinden ayırt etmek mümkündür. Aldığınız veya almayı planladığınız takıları küçük bir kaç testten geçirdikten sonra güvenle satın alabilirsiniz. Gerçek altın olup olmadığı anlamak için bazı yöntemler bulunur. Bunları kısaca şu şekilde anlatabiliriz;

Göz Testi

Gerçek altın kullanılarak yapılan takıların hepsinde altının ayarını (karat değerini) ve saflığını gösteren damgalar mevcuttur. Altın, 10K, 14K,18K, 22K ve 24K karat değerleri ile sunulur. Halk arasında karat değeri yerine daha çok ayar ifadesi kullanılır. Altının fiyatının belirlenmesinde ayarı çok önemli bir faktördür.

Ayarına göre altınların fiyatı değişiklik gösterir. Altında saflık 1-999 veya 0,1-0.999 şeklinde ifade edilir. Fakat bu ayar ve saflık değerinin bulunduğu damgalar sahte altınlara da uygulanabilir veya eski altınların üzerinde bulunan damgalar kullanıma bağlı olarak silinebilir. Bu durumda altın üzerinde renk değişimi bulunup bulunmadığına bakmak faydalı olur. damga bulunan alanlarda herhangi bir renk değişikliği mevcut ise altın diye bilinen materyal altın suyuna batırılmış metal bir materyal olabilir. Göz testi kesin sonuç vermediğinden dolayı altının gerçekliğini öğrenmek için başka testlerin de uygulanması gerekir.

Isırma Testi

Altın, sert görünmesine rağmen yumuşaktır. Bu nedenle çok eski yıllardan bu yana altının gerçekliğini anlamak için ısırma testi uygulanır. Altın, ortalama bir baskı ile ısırıldığı zaman üzerinde diş izi veya izleri kalır. Fakat kurşun da yumuşak bir materyaldir. Bu nedenle ısırma testine %100 güvenmek yanlış olur. Isırma testini geçen ve altın olarak kabul edilen takı kurşundan yapılıp altın suyuna batırılmış bir takı olabilir. Bu nedenle göz testi gibi ısırma testine tam anlamıyla güvenmek mümkün değildir.


Mıknatıs Testi

Bu test uygulaması oldukça basit bir testtir. Fakat her durumda belirleyici bir test değildir. Bu testin geçerli kabul edilebilmesi için çekim kuvveti yüksek mıknatıslar kullanmak gerekir. Magnet mıknatısları doğru sonuçlar vermeyebilir. Altının manyetik bir alanı yoktur. Bu nedenle Güçlü bir mıknatısın bile çekim kuvvetine tepki vermez. Fakat bu test ne kadar güçlü mıknatısla yapılırsa yapılsın %100 doğru sonuçlar alınamayabilir. Çünkü altın gibi manyetik olmanı olmayan başka değersiz materyaller de mevcuttur. Bu materyallerden hazırlanarak altın suyuna batırıldıktan sonra piyasaya altın diye sürülen birçok ürüne rastlamak mümkündür. Bu nedenle altının gerçekliğini öğrenebilmek için başka testlere yönelmek gerekir.

Seramik Testi

Bu testi yapmak için seramik bir nesne kullanılır. Seramik bir tabak, fincan veya kâse kullanabilirsiniz. Yalnız kullanacağınız nesneyi seçerken çizilme riskini göz önünde bulundurmanız gerekir. Gerçekliğini kontrol etmek istediğiniz altını seramik nesnenin yüzeyine sürtünüz. Sürtünme sırasında seramik nesnenin yüzeyinde siyah veya siyah tonlarında iz oluşuyorsa elinizdeki materyal gerçek altın değildir. Gerçek altın seramik nesnenin yüzeyinde altın renginde iz bırakır. Yalnız altın kaplama ürünleri bu test ile ayırt etmek mümkün değildir. Çünkü seramik testinde sadece elinizdeki materyalin yüzeyini test edebilirsiniz. Elinizdeki materyal altın kaplama ise bunu seramik testi ile tespit etmek mümkün değildir.

Nitrik Asit Testi

Nitrik asit testinde kimyasal kullanılır. Bu nedenle bu testi ev ortamında yapmak pek mümkün olmayabilir. Çünkü nitrik asit, ulaşılması zor bir kimyasaldır. Bu yüzden bu testi evde yapmak yerine herhangi bir kuyumcunun yapmasını rica edebilirsiniz. Nitrik asit testi yapmak için test edilmek istenen altın parçası paslanmaz çelik kap içerisine alınır. Üzerine bir damla nitrik asit damlattıktan sonra tepkime olup olmadığını anlamak için asit incelenir. Materyale damlatılan asit yeşil rengi alırsa elinizdeki nesne altın kaplama baz metal, altın rengine dönüşürse altın kaplama pirinç alaşım, süt rengine dönüşürse altın kaplama gümüştür. Nitrik asit materyal ile tepkimeye girmiyor ve rengi değişmiyorsa test edilen materyal gerçek altındır. Bu test altının gerçekliğini %100 kanıtlayan güvenilir bir testtir.

Ses Testi

Kuyumcuların büyük çoğunluğu edindikleri tecrübeden dolayı gerçek altını çıkardığı sesten ayırt edebilir. Gerçek altın, sert bir yüzeye hafif bir yükseklikten bırakıldığında tok bir ses çıkarır. Sahte ürünlerin çıkardığı ses zayıf bir çınlama sesine benzer. Bu test daha çok çeyrek, yarım, tam ve Ata altınların düşük ayarlı veya eksik gramajlı olup olmadığını anlamak için yapılır. Bu testi tecrübe sahibi kişiler daha objektif bir şekilde yapar.

Altın takı çeşitlerini test yapmaya gerek duymadan gönül rahatlığı ile satın almak ve kullanmak için bilinen yerlerin tercih edilmesi önemlidir. Günümüzde farklı materyallerden yapılan ürünlerin altın kaplatılarak piyasaya sunulduğu bilinir. Bu yöntem birçok takı çeşidinde kullanılabilir. Bu şekilde dolandırılmak veya kandırılmak istemiyorsanız çevrenizdeki kuyumcuları iyi araştırmanız veya popüler markaları tercih etmeniz gerekir.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.